Így lomtalanítunk mi

MegérkezésA legtöbb lomtalanítás esetében ( ami nem csak 1-2 darabról szól), előzetesen felmérést végzünk, ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk megbecsülni hány fordulóval tudjuk megoldani az elszállítást, hány nap alatt végzünk, ill., hány fővel tudjuk megoldani. Ezek alapján mondunk egy hozzávetőleges árat. Általában hárman vonulunk fel, de ha nagyon szükséges akkor négyen.

Nem mindegy, hányan megyünk, mert a rakodók átlagos napidíja 6-7 óra munkára 8000 Ft/fő, amit a munka díjából kell kigazdálkodni.

A megbeszélt napon tehát hárman felvonulunk és hozzálátunk. Sokszor a csomagolás is a mi feladatunk, ami nem baj, mert ha a megrendelő végzi akkor ő nem szelektál, mindent ami a kezéhez kerül berakja a zsákba.

Megtelik az autóElsőre a nagyobb dolgokat visszük le, hogy a kocsi se álljon és helyünk is legyen a csomagoláshoz: a kárpitozott bútorokat ( franciaágy, kanapé, fotelek). Ha akkora a mennyiség és a teherautó megtelik (17 m3), akkor egyedül elviszem a lerakóhelyre, a többiek maradnak csomagolni.

Különleges szerszámokra nincs szükség, a bútorszállításhoz elég a gurtni és kötelek, a csomagoláshoz viszünk sittes zsákot, esetleg dobozokat.

Ha a bútorokat, vagy polcokat ( spájz, gardróbszoba) szét kell bontani, akkor feszítővasra és baltára van szükségünk.

A csomagolásnál igyekszünk válogatni, külön a ruhaneműket, külön a fémtárgyakat, külön az üvegedényeket stb.

Csomagoláskor nagy segítség ha vannak kidobandó pokrócok, lepedők abroszok, mert ezekbe is tudunk pakolni: „batyut” csinálunk belőle, ugyanis a zsákokból bármennyit veszek is, hamar elfogynak…

Tehát visszajöttem a lerakodásból és csomagolunk, csomagolunk, ha elfogy a hely levisszük a lépcsőházba, ill. a kapu közelébe, de nem az utcára, egyrészt nehogy a közterületes megbüntessen, másrészt a kíváncsiskodók ne túrják szét.

Vége a lomtalanításnakVannak olyan helyzetek is, amikor nem tudjuk a bútorokat megközelíteni, akkor a kocsi áll és csomagolunk…

Ha a lakás üres, megkapjuk a megbeszélt összeget, de a munkának még nincs vége, le kell pakolni.

A faanyagot odaadjuk olyanoknak, akik azzal tüzelnek, a jobb ruhákat odaadjuk csöveseknek, dísztárgyakat olyannak, aki továbbadja bolhapiacokon. A fémhulladékot elvisszük az átvevőhelyre, amiért kapunk egy kis pénzt, nem túl sokat, de néha ez fedezi a rakodók prémiumát, ill. a lerakási díj (rossz ruhaneműk, kárpitozott bútorok, igazi szemét) egy részét, néha az egészet